tisdag, augusti 18, 2009

Finns det någon doktor därute?

Jag skall försöka göra en väääääldigt lång historia så kort jag kan.

Det började för lite mer än 2 år sedan då V började klaga över att det "kliade i kroppen" när han skulle sova.
Vi trodde först att det var växtvärk men då det inte gick över och han inte ökade så mycket i vikt eller växte enligt sin kurva på BVC han var så smal så gick vi istället till vårdcentralen.
På vårdcentralen tyckte dom att han var smal och fick en remiss till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg för utredning.
Väl där blev han undersökt av några läkarstudenter och han fick ta lite olika prover.
Dom skulle höra av sig om dom hittade något men vi hörde inget mer sen.

Tiden gick och V blev lite större, han nämnde ofta (främst på kvällen eller när han satt still) att han tyckte att det kliade vid rumpan.
Jag nämnde detta på BVC som skickade honom till skolläkaren då han började nollan.
Skolläkaren tittade snabbt i rumpan och sa att "här ser det fint ut".

Efter några månader hade det inte gått över så jag gick återigen till Vårdcentralen och dom trodde att det kunde vara mask så vi gav V medicin mot det...men det hjälpte inte.
Vi gick till vårdcentralen igen och då ville dom behandla mot mask igen varav jag blev sur och menade på att vi kanske skulle ta ett avföringsprov först för att konstatera att det verkligen är mask innan man bara behandlar igen då det inte hjälpte första gången. Det tyckte inte doktorn men jag gav mig inte utan vi lämnade in ett avföringsprov för mask/amöba.
Jag påpekade också för doktorn på vårdcentralen att om det inte var mask ville jag ha en remiss för riktig utredning och att hon skulle kontakta mig oavsett resultat.

Tiden gick och en dag dimper ett brev ned hos oss.
Avföringsprovet visade negativt på mask/amöba.
Jag blev rasande arg och ringde upp doktorn. Hon hade ju lovat att kontakta mig personligen oavsett resultat för att jag skulle få en remiss och så skickar hon bara ett brev, inget mer om hur vi skulle gå vidare.
Hon gick iallafall med på att ge mig en remiss till en barnläkare på barnmottagningen istället.

Det har gått ett bra tag sedan hon skrev remissen och inte förrän nu har jag fått en tid och jag hoppas att barnläkaren i sin tur skriver en remiss till Östra igen så att dom kan titta inne i tarmen.
Inte en enda gång under denna långa period har någon kommit på att man kanske skall titta "där inne"...i tarmen... om man skall kunna se vad det kan vara som orsakar detta.

Under tiden har V haft det jätte jobbigt. Han är såpass stor nu att han säger att det "kliar" inne i rumpan, "längre upp" och det är dag som natt, men han tycker att det är mest påfrestande när han sitter still eller skall sova.
Jag är jätteorolig för honom och undrar vad det kan vara. Han är en glad kille allmänt men jag märker att han lider så mycket av detta och att det har blivit en begränsning för honom på flera sätt, framför allt i hans utveckling, både psykiskt och fysiskt.

Jag misstänker nu att han har en tarminflammation om man ser till symptomen, det enda som inte talar för det är att han periodvis är förstoppad, aldrig diarrér.

Symptom:

* "Kli/obehag" uppe i rumpan hela tiden (dag som natt)
* Tidvis förstoppad
* Ont i "magen" (ca 10 cm) nedan för naveln, växlar från dag till dag nästan.
* Allmänt dålig matlust men vi tjatar så han äter helt ok ändå.
* Låg vikt och längd (avvikande kurva)
* Periodvis nervöst/stissigt beteende, svårt att koncentrera sig ordentligt, svårt att ta in vad man säger.
* Ofta ögoninflammationer (om det nu har med saken att göra)

Är det någon därute som har en aning om vad detta kan vara för jag är superorolig för V, känner mig maktlös och är allmänt trött på att leka doktor och behöva strida för egen sak.
Det borde ligga lite i doktorernas intresse att få utrett också kan man tycka?!

Vad tror ni?


KRAM på er/
Helena

P.s Detta är det längsta och tråkigaste inlägget jag skrivit hitills, (hoppas att ni orkade läsa allt) men jag kände att jag var tvungen.
Jag har inte glömt av er utan läser era bloggar då och då. Har bara ingen ork att kommentera just nu. D.s

2 kommentarer:

Ingela la la sa...

Tyvärr har jag ingen aning... Hoppas verkligen att ni får hjälp den här gången. Stackars V..
Kram Ingela

diana sa...

Vad märkligt, ska höra med min make, han är ju ifs bara läkarstudent, men ändå! =) Bra att du står på dig, så dåligt av läkarna! KRAM